Sagan-Vy_Blogg

Barnen älskar Lisbet, berättar Kerstin Spennare, lärare på Ekbergaskolan i Västerås. Lisbet Gemzell är skaparen av läromedlet Sagan ”Landet låångt borta och nära”. Det är en interaktiv saga som kompletteras med Lisbets fantastiska övningar. Barnen talar, sjunger och gör rytmiska övningar inom det gemensamma temat de fyra elementen, luft, jord, eld och vatten. Lisbet har skapat ett material som utmanar barnen och samtidigt hjälper dem att lära känna sig själva bättre.

Lisbet tog med sig Sagan och övningarna och utvecklade materialet tillsammans med Kerstin och hennes elever. Varje gång Lisbet varit där frågade barnen efter henne i veckor, berättar Kerstin entusiastiskt: – När kommer Lisbet nästa gång?

– Barnen får utlopp för sin energi, de får röra på sig och samtidigt ha roligt, säger Kerstin.

Hon berättar att en elev senare både visade med kroppen och ropade med rösten ”Energi, vi behöver mer energi” Det kom från en av Lisbets övningar där barnen använder kroppen och rösten för att skapa energi och arbetar med lusten och viljan att lära sig mer.

Sagan ”Landet låångt borta och nära” är en berättelse i genren Fantasy. Den centrala konflikten behandlar kampen mellan ont och gott. Sagan handlar även om frihet och hur viktigt det är att använda sin fantasi och känna livsglädje.

Första gången barnen lyssnar på sagan är de hänförda. Sagan är spännande och följer en klassisk berättarstruktur och där utkämpas kampen mellan ont och gott. Det finns mycket för barnen att diskutera med sin lärare efter det att de lyssnat på Sagan. Genom övningarna och sångerna om de fyra elementen lever sig barnen in i Sagan och blir delaktiga i berättelsen.

När Lisbet utvecklat sitt material vidare kom hon tillbaka till Kerstin som nu hade hunnit få nya elever. Då hade Lisbet också spelat in övningarna på video. Kerstin tycker att filmerna är mycket bra, det är lätt att följa med och göra efter.

Kerstin ser att hennes elever blir mer och mer orädda, de vågar pröva och apa efter. Efter att ha jobbat med Lisbets material får eleverna med sig lärdomar som de kan ha stor nytta av senare i livet.